Björksav vrs enkäter







Björksav är väldigt rik på vitaminer och mineraler – en perfekt energikick på våren! Mellan tjällossning och lövsprickning frossar jag i björksav både invärtes och utvärtes och känner livsandarna återvända efter vintern.
Förr sa man att man skulle ut i skogen och dricka märg i benen, och det är inte så dumt tänkt. Björksav är rik på vitaminer och mineraler, framför allt c-vitamin och kalium, och ger verkligen en energikick efter en näringsfattig vinter.
Att tappa sav är lätt, och en björk kan ge mellan en halvliter och flera liter sav per dygn. Saven smakar sött och lite björkved, och det är godare än det låter. Man kan dricka flera liter om dagen som måltidsdryck eller istället för vatten, eller baka bröd med saven som degvätska.
Utvärtes är saven bra som sammandragande ansiktsvatten eller som hårsköljningsvatten. Det går också bra att använda björksav som näringsrik bas i ett örtschampo (t ex det här receptet, byt bara ut örtavkoket mot björksav).
Saven håller några dagar i kylskåp, sedan börjar den jäsa. På en del håll jäser man björksav till champagne, men jag brukar frysa in det som blir över och ta fram under senhösten när jag behöver extra energi.
Kul =) Men nu blir det enkäter en stund !